Platform Beeldende Kunst Nieuws van de Creatieve Coalitie – Platform BK






Q

Nieuws van de Creatieve Coalitie

Als lid van de Creatieve Coalitie werkt Platform BK samen met 43 andere beroepsorganisaties, belangenverenigingen, rechtenorganisaties en vakbonden aan het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van cultuurwerkers in Nederland.

Hieronder lees je de belangrijkste acties en ontwikkelingen.

14/10/2024




De Creatieve Coalitie heeft afgelopen maanden hard gewerkt om onze stemmen te laten horen tegen de geplande BTW- verhoging van het kabinet.

 

– In onze nieuwsbrief kon je al kort lezen over de actie ‘kassabon voor de samenleving’, waarbij de samenwerking met sport, evenementen, media, boeken en logies is aangegaan tegen de BTW verhogings plannen. Het was een 20 meter lange banner uitgerold waarop iedereen kon zien wat de financiële gevolgen van de btw-verhoging zijn. Je kon de kassebon bekijken bij het Esher Museum en het Huis van het Boek in Den Haag tijdens prinsjesdag op 17 september 2024. De samenwerking was met  KNVB, NOC*NSF, Koninklijke Horeca Nederland, Kunsten ’92, De Creatieve Coalitie, CPNB, NDP Nieuwsmedia, Platform Ondernemende Sportaanbieders, Vereniging van Evenementenmakers VVEM.

 

 

– De Creatieve Coalitie schreef een update: ‘Op de nacht van 8 op 9 oktober is een wezenlijk succes geboekt tegen de btw-verhoging op onder andere cultuur, boeken, media en sport. Een grote meerderheid in de Eerste Kamer stemde in met een motie van D66 om de btw-verhoging uit het Belastingplan te halen. Dat wil zeggen dat het kabinet vanuit de Eerste Kamer is opgeroepen om de btw-verhoging in een aparte wet te behandelen. Wanneer het kabinet uitvoering geeft aan deze aangenomen motie, groeit de kans dat de btw-verhoging niet op tijd kan doorgaan óf dat het überhaupt geen doorgang meer vindt. Verschillende belangenorganisaties zoals De Creatieve Coalitie – en alle aangesloten lidorganisaties – riepen eerder in een brandbrief de senatoren in de Eerste Kamer op om de btw-verhoging in een apart wetsvoorstel te behandelen.’

 

Ander nieuws van De Creatieve Coalitie:
– De Creatieve Coalitie is uitgenodigd door de minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid, Eddy van Hijum, om het te hebben over het effect van de kabinetsplannen op het inkomen van zzp’ers, naar aanleiding van de position paper die we eerder uitstuurden. Maar voor dat gesprek hebben we je hulp nodig: wat zal de impact zijn van de btw-verhoging? Hoe zal de wet tegen schijnzelfstandigheid zzp’ers beïnvloeden? Over welke maatregelen maak je je het meeste zorgenVul de korte peiling in (deze duurt slechts één minuut) en laat ons weten wat jij vindt dat we moeten bespreken met de minister.

 

– Kunnen er meer bevoegde vakleerkrachten kunst kunnen worden ingezet in het primair onderwijs? Zoja, hoe kan dat? Arbeidsplatform PO onderzoekt wat scholen nodig hebbenom vakleraren in te zetten en wat de wensen van de kunstvakleraren zelf zijn, zowel bevoegd als onbevoegd. Hierbij focussen ze op beeldende kunst (zoals tekenen, handvaardigheid, design, grafisch), theater (drama), dans, muziek en audio/visueel (zoals film, fotografie en geluid). Lees hier meer!

 

 

Voor zzp’ers:

Zelfverzekerd regeling
De Zelfverzekerd regeling stimuleert zzp’ers in de culturele en creatieve sector zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid
zelfverzekerd.oogvoorimpuls.nl

Nu voor Later regeling
De Nu voor Later regeling stimuleert zzp’ers in de culturele en creatieve sector om (meer) te gaan sparen voor hun pensioen.
nuvoorlater.oogvoorimpuls.nl

 




Over De Creatieve Coalitie

De Creatieve Coalitie is een samenwerkingsverband van 42 belangenorganisaties in de culturele sector, die samen meer dan 50.000 makers representeren. Zie ook: www.decreatievecoalitie.nl.