B

Collaboration Station

We willen je graag uitnodigen voor Collaboration Station, een 3-daags evenement op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 november 2024. We zullen werken aan het creëren van een meer inzicht in de rol van samenwerking en collectief werk van kunstenaars en organisaties in Nederland, op artistiek en maatschappelijk niveau. Er zijn talloze onderwerpen die we binnen dit thema kunnen verkennen, maar we richten ons op drie belangrijke onderwerpen voor de drie dagen: Conflict in samenwerking, Alternatieve economieën voor collectief werk, en de laatste dag, Word lid! verenigen in het culturele veld.

Dit evenement is in samenwerking met Stichting DOEN, De Creatieve Coalitie, de Appel, Unsettling Sandberg, Hackers en Designers, Not Just a Collective en Institute for Network Culture.

Vrijdag 8 november van 10-17u in Sandberg Institute, Amsterdam
Zaterdag 9 en zondag 10 november van 10-17u in de Appel, Amsterdam.

14/10/2024




Als Platform BK kunnen we niet vaak genoeg herhalen: creëer solidariteit en collectiviseer je! Als werkenden in de culturele sector hebben we te maken met grotere maatschappelijke problemen, zoals huisvestingsproblemen, eerlijke beloning, gendergelijkheid, discriminatie en racisme. Hoewel het besef van het belang van solidariteit groeit, worden kunstenaars nog steeds vaak afgeschilderd als het individu in hun atelier. In werkelijkheid zien we een overvloed aan actieve collectivisering op verschillende niveaus, in solidariteit met en naast andere precaire groepen. Deze collectivisering is een reactie op de grotere maatschappelijke problemen en we vinden het belangrijk om de kunstenaar als collectief te versterken om isolatie te voorkomen en uitwisseling te creëren.

We zien dat collectief werk kunstenaars aanmoedigt om steun te vinden bij elkaar en dat het hen uitdaagt om te groeien en te reflecteren, om sterker te staan als groep en om zichzelf zichtbaar te maken. Daarnaast is collectiviseren een reactie op de sociale realiteit waarin bestaande maatschappelijke systemen ontbreken of niet ondersteunend genoeg zijn. Als reactie op deze ontbrekende systemen zien we bottom-up benaderingen ontstaan, zoals het opzetten van sociale verzekeringen (broodfonds) en sociale veiligheid, maar ook in nieuwe manieren van leven en werken. Om deze initiatieven te ondersteunen willen we dieper ingaan op de vraag: wat betekent het om te collectiviseren, en hoe werk je samen?

Om deze vragen aan te kaarten heten we je van harte welkom op Collaboration Station. Houd jezelf op de hoogte door onze website en socials te volgen.




Over Platform BK

Platform BK onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en voert actie voor een beter kunstbeleid. Wij vertegenwoordigen kunstenaars, curatoren, ontwerpers, critici en andere culturele producenten.